Két hét szigorításról döntött a Kormány.

nike romaleos ii power lifting cheapbestselected.com
New Balance China Fake 580 MRT580DD click here now

coronavirus-in-the-world-1-3.jpg

A minden eddiginél nehezebb, március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépő újabb védelmi intézkedések a következők:

- Az üzleteket be kell zárni. Kivétel: az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.

- Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi-, szociális-, pénzügyi-, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat. A nőnapra tekintettel március 8-án, hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk. Az éttermekben továbbra is lesz lehetőség elviteles vásárlásra.

- Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad.

- Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.

- Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad.

- A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.

- A másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani.

- A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslunk. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.

- A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.

- A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.

- Szigorítjuk a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzuk.

- Kiterjesztjük a bértámogatást és az adókedvezményeket azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.

Az óvodákban hétfőtől rendkívüli szünet várható egészen április 7-éig. Az általános iskolák ismét a tantermen kívüli digitális munkarendre állnak át; a tavaszi szünetet követő első tanítási napon, április 7-én tervezzük hagyományos, jelenléti munkarendben újraindítani az oktatást.

Ha valakinek a munkája nem teszi lehetővé, hogy otthon maradjon gyermekével, vagy nem tud gondoskodni a gyermekfelügyeletről, akkor a kormány március 8-tól is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet.

A középiskolák esetében alapvetően nincs szükség változtatásra, ugyanis már november 11. óta tantermen kívüli digitális munkarendben működnek.

Az egyéni és kiscsoportos felkészítés az érettségire és a szakmai vizsgákra a biztonsági előírások betartásával változatlanul folytatható. Ez fontos a középfokú tanulmányok lezárása, a továbbtanulás szempontjából.

Mivel tartanak a középfokú felvételi vizsgák, ezek lezárását lehetővé tesszük. Javasolt ugyanakkor az online térbe terelni a szóbeli meghallgatásokat, azoknak a felvételizőknek pedig, akik esetleg megfertőződnek vagy karanténba kerülnek, lehet pótidőpontot adni.

A kollégiumok működése nem változik: fő szabály szerint a köznevelési kollégiumok nem biztosítanak lakhatást. Ez alól kivételt tehetnek az érettségizők esetében, valamint azoknál, akiknek a körülményei méltányosságból indokolják – közölte Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.

A pedagógiai szakszolgálati intézmények és az utazó gyógypedagógusi, utazó konduktori hálózatok tevékenységüket elsősorban a személyes találkozást helyettesítő, a helyi viszonyokhoz igazodó alternatív technikák alkalmazásával valósítják meg.

A versenyszerűen sportolóknak a sporttevékenységükre való figyelemmel speciális szolgáltatásokat nyújtó, jóváhagyott kollégiumi nevelési programmal rendelkező intézmény a sportfoglalkozásokat, edzéseket legfeljebb tízfős csoportokban megtarthatja, a sportkollégiumi elhelyezést és étkeztetést legfeljebb tízfős csoportokban biztosíthatja.

A középfokú iskolák által az általános felvételi eljárás során szervezett, már meghirdetett szóbeli vizsgák megtarthatók, továbbá természetesen digitális formában is megszervezhetők. Amennyiben egy szóbeliző igazoltan fertőzött, vagy karanténba kerül és kérelmezi, a vizsgát szervező intézmény pótnapot szervez legkésőbb március 19-ig, majd ezt követően, március 22-ig hozza nyilvánosságra a jelentkezők felvételi jegyzékét. A tanulói adatlapokat 2021. március 23-24-én lehet még módosítani, a módosító adatlapot pedig március 25-ig küldik meg az Oktatási Hivatalnak.

Forrás:
Kormányzati Tájékoztatási Központ

https://kormany.hu/hirek/ket-het-szigoritasrol-dontottunk

A részletekről:
Magyar közlöny 2021.évi 38.száma, 2021.03.06. napján

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/f1e6a0d7f60f1d805e44194383d49d9099...

1._magyar_kozlony_2021.ev_38.szam.jpg

2._magyar_kozlony_2021.ev_38.szam.jpg

3._magyar_kozlony_2021.ev_38.szam.jpg

4._magyar_kozlony_2021.ev_38.szam.jpg

5._magyar_kozlony_2021.ev_38.szam.jpg

6._magyar_kozlony_2021.ev_38.szam.jpg

7._magyar_kozlony_2021.ev_38.szam.jpg

8.magyar_kozlony_2021.ev_38.szam.jpg

9.magyar_kozlony_2021.ev_38.szam.jpg