Merj újraéleszteni!

nike romaleos ii power lifting cheapbestselected.com
New Balance China Fake 580 MRT580DD click here now
Adidas Adizero Three Stripe Life, Adidas Adizero 8. 0 3 Stripe Life adidas adizero three stripe life, adidas adizero 8. 0 3 stripe life

49566298_1919816421401604_1232607308454821888_n.jpg

Magyarországon évente 20-25 000 embert, egy kisvárosnak megfelelő lakosságot veszítünk el hirtelen szívhalál következtében, mely a vezető halálozási ok. Ez azt jelenti, hogy naponta 70 ember, azaz óránként 2-3 ember hal meg, mert az emberek zöme hazánkban nem tudja, hogyan kell újraéleszteni a rászorultat.

Egy magyar mentőtiszt és egy mentőápoló kifejlesztett egy új módszert, mellyel nagyon könnyen elsajátítható az újraélesztés technikája. A cél az, hogy egy ember se haljon meg addig, míg a szakértő segítség a helyszínre nem érkezik. Csak egy kis hétköznapi bátorság és hőstett kell hozzá!

Magyarországon 1000-ből csak 17-en tudják, hogyan kell újraéleszteni

Magyarországon évente 20-25 000 embert, egy kisvárosnyi lakosságot veszítünk el hirtelen szívhalál következtében. Ez a szindróma, a hirtelen keringésleállás vezeti a halálozási okok statisztikáját. Magyarországon minden 30. percben meghal valaki kórházon kívül ebben a kórképben. A betegek 20-30 százaléka nyilvános helyen lesz rosszul, túlélési esélyeik ez esetben nem túl jók, hiszen újraélesztésükre az első tíz percben van a legnagyobb esély. Azonban míg Németországban 1000 emberből 973 tud újraéleszteni, addig 1000 magyar közül összesen 17 ember tudja, hogy mitévő legyen ilyen vészhelyzetben.

Statisztikai adatok tanúsága szerint a hirtelen szívhalál legtöbbször otthon, lakásban következik be, ezért hangsúlyozzák a kardiológusok, hogy ha a család valamelyik tagjának olyan betegsége van, hogy erre a drámai eseményre fokozott az esély, minden közeli rokon tanulja meg az újraélesztést.

Az újraélesztés technikáját nem csak a vizsgára készülőknek érdemes elsajátítani, mert bármelyikünkkel megtörténhet, hogy az utcán hirtelen összeesik a mellettünk álló ember, vagy egy baleset szereplőjévé válunk.

Az újraélesztés folyamata
Elsősegélynyújtás során a felnőtt laikus alapszintű újraélesztés (BLS) lépései szerint kell haladnod.

0. lépés
Mielőtt a sérülttel foglalkoznál, meg kell győződj, hogy biztonságos a helyszín (ha lehet, biztonságossá kell tenned). A leggyakoribb veszélyforrások a leszakadt elektromos vezetékek, a falomlás, a dőlő fa és a gázszivárgás. Ha a helyszín nem biztonságos NE kockáztasd saját testi épséged!

1 .lépés
Először kapcsolatba kell lépned a beteggel, vagyis hangosan, jól érthetően meg kell szólítanod. Kérdezd meg tőle, hogy mi történt, hogy jól van-e. Ha a beteg mozdulatlanul fekszik a megszólítással egy időben, finoman rázd meg egy kicsit a vállánál fogva. Ha így sem reagál, akkor nincs eszméleténél.

2. lépés
Ha a beteg nem reagált kiálts segítségért, mert egyedül feltehetően kevés leszel az ellátáshoz. Kiabálj, hogy a környezeted felfigyeljen, illetve telefonon értesítened kell a mentőszolgálatot 104, segélyhívót 112.

3. lépés
Ha szemmel láthatóan valamilyen idegen test vagy hányadék akadályozza a sérült szabad légzését, el kell távolítanod. A légutak felszabadítása érdekében óvatosan hajtsd hátra az illető fejét, és emeld előre az állkapcsát, ha légúti akadályra utaló jel nincs.

4. lépés
Füledet a beteg orra elé helyezve 10 másodpercig figyeld, hogy mozog-e a mellkasa, hallod-e a légzése hangját, illetve érzed-e az általa kilélegzett levegő melegét. Legalább két be- és kilégzést kell érzékelned. Amennyiben a beteg nem lélegzik, és nem hívott senki mentőt, hívass, vagy ha egyedül vagy te magad hívj! - most feltétlenül meg kell tenned.

5. lépés
A keringés pótlása érdekében 30 mellkas kompressziót kell végezned. Ez azt jelenti, hogy nyomást kell gyakorolnod a sérült mellkasára 4-5 centiméter mélyen (felnőtt páciens esetén). A műveletet 100/perces ritmusban, egyenletesen kell ismételned.

6. lépés
A lélegeztetés következik. Kétszer levegőt kell fújnod a beteg szájába vagy orrába. Így normál légvételnyi levegő jut a szervezetébe. A befújások alkalmával figyelned kell a beteg mellkasának mozgására. Amennyiben sikertelen a lélegeztetés, újra ellenőrizd, hogy látsz-e valamit, ami elzárhatja a levegő szabad áramlását.

7. lépés
Minden 30. mellkasi nyomás után két befújást kell alkalmaznod egészen a mentő megérkezéséig. Ez egy nagyon kimerítő feladat, ezért ha többen vagytok a helyszínen, egymást váltva is végezhetitek.

Az újraélesztés elmélete egyszerű, de csak gyakorlatban rögzülhet a helyes technika. A lépések elsajátításához sokat kell gyakorolni, például élőkhöz hasonló fantomokon.

Tartsd életben! Újraélesztés egyszerűen gyorsan (videó): https://www.youtube.com/watch?v=CMstTrW4kmc

Bugyinszki Tamás
Békéscsabai Városi Polgárőrség
elnök
E-mail: info@polgarorseg-bekescsaba.hu