Biztonságos internethasználat

nike romaleos ii power lifting cheapbestselected.com
New Balance China Fake 580 MRT580DD click here now
Adidas Adizero Three Stripe Life, Adidas Adizero 8. 0 3 Stripe Life adidas adizero three stripe life, adidas adizero 8. 0 3 stripe life

nagylead-optimalizalt-751x437.jpg

Az internet a mindennapok része. Használatával könnyebbé, egyszerűbbé tehetjük életünket. A virtuális tér azonban valós veszélyeket is jelent.

Digitálisan tárolt személyes és pénzügyi adataink megfelelő védelem hiányában illetéktelen személyekhez kerülhetnek. Az elkövetők módszerei időről-időre változnak, de az ajánlott biztonsági intézkedések és magatartási szabályok tudatos betartásával jelentősen csökkenthetőek a felmerülő kockázatok.

BIZTONSÁGOS KÖRNYEZET MEGTEREMTÉSE
A technikai megoldások jelentik az első lépcsőfokot. Gondoskodjunk arról, hogy a számítógépünk és az otthoni hálózatunk is biztonságos legyen. Ennek érdekében:

Rendszeresen frissítse számítógépén az operációs rendszert és az Ön által használt programokat, mobileszközein pedig az alkalmazásokat!
A kártékony programok elleni védekezés céljából feltétlenül javasolt vírusirtó program telepítése és rendszeres frissítése!
Számítógépén a felhasználói fiókok felületén állítsa be, hogy a fontosabb műveletekhez (például: program telepítése) a felhasználó engedélyére legyen szükség!
Ne állítsa a böngésző biztonsági beállításait az ajánlott szint alá!
Ismeretlen eredetű szoftvereket ne telepítsen!
TUDATOS INTERNETHASZNÁLAT
A legjobb zár és riasztó sem ér semmit, ha a tulajdonos átadja a kulcsot és a kódot, vagy nyitva hagyja az ajtót és nem kapcsolja be a riasztót. Az interneten keresztül érkező veszélyek néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhetőek:

Csak ismerős feladó által küldött e-mail mellékletét nyissa meg!
Soha ne adjon meg jelszót, PIN-kódot e-mailben küldött kérésre!
Belépéskor mindig gépelje be az URL-címet, ne a kapott linkre kattintva lépjen be az oldalra!
Online történő bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy az adott bank eredeti oldalán adja meg az adatokat, más oldalon (példuál: kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!
Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező (https-előtagú) oldalon adjon meg!
ADATAINK FOKOZOTT VÉDELME
Otthon az értékeink (készpénz, ékszer) védelmére további megoldásokat (értéktároló, széf) használunk. A digitálisan tárolt adatain védelme érdekében is fokozott körültekintéssel járjunk el: egyrészt, hogy illetéktelen személyek ne férjenek hozzá, másrészt elvesztésük (például: technikai probléma, szándékos károkozás) esetén is vissza tudjuk állítani őket:

Ne adja meg senkinek felhasználói nevét és jelszavát!
Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák!
Csoportosíthatja ismerőseit, ezáltal korlátozhatja, hogy ki mit láthat.
Egyéb oldalra vagy alkalmazásba közösségi profiljával történő bejelentkezés során ellenőrizze, hogy az oldal vagy alkalmazás milyen személyes adataihoz (születésnap, e-mail cím, ismerőseinek köre stb.) fér hozzá! Szükség esetén módosíthatja az elérhető információk körét.
Más által is használt számítógépen – ha befejezte az internet használatát – minden esetben jelentkezzen ki a közösségi oldalról, levelezéséből! A böngésző bezárása nem elegendő.

Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot fontos adatairól! Erre alkalmas lehet egy külső merevlemez, amit csak a biztonsági mentés idejére csatlakoztatunk a számítógéphez, vagy olyan online tárhely, amely tárolja a fájlok korábbi verzióját is.
100%-os biztonság nincs! DE: A biztonságos környezet megteremtésével, tudatos internetezéssel és adatainak fokozott védelmével biztonságosabbá tehetjük a világháló használatát.

Forrás: ORFK Kommunikációs Szolgálat

Bugyinszki Tamás
Békéscsabai Városi Polgárőrség
elnök