Nyaralóházak biztonsága

hackelesbiztos.jpg

Az őszi időszakban elnéptelenedő nyaralóházakra mind a természet, mind a betörők komoly kockázatot jelentenek.

A természeti csapások (vihar, hónyomás, csövek elfagyása, stb.) által okozott károkat jelentősen növelheti, hogy azokról a tulajdonosok esetleg csak hetekkel később értesülnek. A betörések esélyét, pedig az fokozhatja, hogy egyre több értéket halmozunk fel a nyaralóinkban. A viszonylag alacsony kockázat csábítja a rossz szándékkal közeledőket. Speciálisan a nyaralókra jellemző, hogy a behatolókat nemcsak az ott található értékek vonzhatják.
A véletlenszerűen megjelenő tulajdonosok viszonylag gyakran találkozhatnak hívatlan „albérlők” jelenlétének egyértelmű nyomaival is – a beköltöző hajléktalanok általában akkor is jelentős károkat tudnak okozni a berendezésben, ha értékeket nem tulajdonítanak el.

A betörések ellen az előrelátás a leghatékonyabb fegyver. Néhány alapvető tipp arra, hogyan csökkentsük a nyaraló feltörésének kockázatait:

Használjunk biztonsági zárat, illetve rácsot a könnyen megközelíthető ajtókon, ablakokon. Az ajtókra rakhatunk pótzárakat, de ezek csakis akkor érnek valamit, ha az ajtó tokszerkezete stabil. Az ablakoknak sem árt az extra védelem. Az alacsonyabban fekvő ablakokat, erkélyeket védhetjük rácsozattal, betörésgátló fóliával vagy redőnnyel.
Gondoskodjunk a melléképület megfelelő zárhatóságáról.
Alkalmazzunk riasztóberendezéseket.

Az értéktárgyainkat szállítsuk haza, de legalább a könnyen látható helyekről távolítsuk el ezeket.
Tartsunk rendet a nyaraló közvetlen környezetében és a kertben. A széthagyott kerti szerszámok, gépek, valamint a könnyebben elmozdítható kerti bútorok könnyedén ellophatók, ráadásul egyenesen vonzzák a besurranó tolvajokat. Bizonyosodjunk meg arról, hogy nem hagyunk olyan tárgyakat az ablakok közelében, amely esetleg segítséget nyújthatna a betörőknek a fal megmászásához. A ház körül például ne maradjon kint létra vagy egyéb kerti bútor. Ezeket lehetőség szerint tároljuk épületen belül, de mindenképpen zárható helyen.

A sűrű növényzet kiváló rejtekhelyül szolgálhat a betörők számára. A dúsabb bokrokat, fákat ritkítsuk meg annyira, hogy a betörők ne tudjanak észrevétlenül tevékenykedni. A házhoz, ablakokhoz közel álló fák ágait kissé vágjuk vissza.
A villanyóra szekrényét zárjuk biztonságosan, hogy a behatoló ne tudja előre elsötétíteni a lakást, illetve ezzel együtt az elektronikus riasztást is kiiktatni.

Helyezzünk ki minden bejárathoz mozgásérzékelőt, hiszen egy olyan lámpa, amely a mozgást érzékelve hirtelen felkapcsol, elbizonytalaníthatja a betörőket, mivel ezt annak jeléül veszik, hogy az adott háznál vigyáznak a biztonságra.
Mivel a kockázatokat teljesen lehetetlen kizárni, ezért kössünk biztosítást a nyaralóra.
Amennyiben mégis betörtek, vagy betörésre utaló jeleket fedezünk fel, úgy haladéktalanul értesítse a rendőrséget vagy a helyi polgárőrséget mobiltelefonról is ingyenesen hívható 107, vagy 112-es segélyhívó-számokon, vagy a helyi rendőrség közvetlen telefonszámán, mielőtt bármihez hozzáérne.
A bűncselekmény helyszínét ne változtassa meg!

forrás: www.police.hu